Er du også vild med friheden ved at have en sodavandsmaskine, hvor du kan tilsætte kuldioxid til almindeligt vand, og i løbet af et øjeblik have danskvand eller sodavand? Men knapt så vild med den rengøring af flaskerne, som følger med?
Især hvis du har lavet dit eget sodavand, kan den sirup som bruges gøre flaskerne fedtede, og derudover vil der med tiden ofte danne sig kalkaflejringer i flaskerne.
Rengøringen afhænger af hvilken type flaske, du bruger
Medmindre det er tydeligt markeret på din flaske, at den må komme i opvaskemaskinen, så er du nødt til at rengøre den i hånden – og bruge vand som er under 50 grader varmt.
Brug en mild sæbe til rengøringen, som du let kan vaske væk igen.
Hvis du synes, at du har svært ved at få alle rester med, kan du bruge en flaskebørste, som kan nå hele vejen rundt i flasken.
Der findes også en række andre redskaber, som er beregnet til rengøring af flasker som fx anordninger til at spule flasker samt forskellige rensekugler.
Du kan også få flasker til sodavandsmaskiner, som kan tåle at komme i opvaskemaskinen. Her skal du huske at tjekke, om der er markeret en max temperatur, som de må vaskes ved.
Hvis du oplever, at der begynder at blive dannet kalkaflejringer i flasken, kan du med fordel bruge en rengøringstablet, som er beregnet til rengøring af plastflasker.
Undgå at bruge eddike i flaskerne da du risikerer, at det efterlader en sur smag.
Hvilken type plastik bruges til flasker til sodavandsmaskiner?
De flasker som oftest bruges til sodavandsmaskiner, er lavet af blødt plastik og kaldes også PET-flasker.
PET-flasker er lavet af polyentylentereftalat, og er den samme type plastikflaske, som du kender fra læskedrikke og vand på flaske i butikkerne.
Denne type plastik er nem at forme og genanvende, og er derfor det perfekt materiale, når der kræves en flaske, som kan håndtere det tryk der skabes, når man fylder kuldioxid i vandet i flasken.
Selvom det plastik de fleste flasker til sodavandsmaskiner er lavet af, er en lidt tykkere udgave end de almindelige flasker du kender fra butikkerne, må de stadig ikke udsættes for høje temperaturer – ofte max 50 grader men tjek den specifikke flaske, du bruger.
Udskift dine flasker når de er udtjente
Når du tilsætter kuldioxid til vandet i flasken dannes der kulsyre. Der dannes samtidig også et tryk, og det er derfor nødvendigt, at flasken kan udvide sig, så den kan absorbere det øgede tryk.
Plastik bliver hårdere med tiden, og mister sin elasticitet. Det er derfor vigtigt, at du udskifter flaskerne til din sodavandsmaskine, når udløbsdatoen bliver overskredet.